10 motive pentru care Electric Castle e cel mai tare festival din România

Electric Castle este un fenomen. Acest fenomen se întâmplă o dată pe an, iar prima dată a fost semnalat în 2013. Anul acesta am fost și eu acolo. Unul din cele peste 80000 de suflete care săreau, unul din cele peste 1000 de corturi ce dormeau. Electric Castle este cel mai tare festival din România! Semnul exclamării! Fără metafore, fără comparații, fără alte epitete… Este cel mai tare! Dar merită totuți o argumentare. În 10 puncte.

1. EC

EC este Electric Caslte. Un logo simplu, contrast puternic (negru – galben), ușor de reprodus pe orice, inclusiv pe niște litere uriașe ce s-au aprins sâmbătă noaptea pe scenă. Publicul iubește EC, iar stickere-le cu această emblemă au ajuns să se dea pe sub mână.  Un festival trebuie să aibă un brand pe care toți să-l poată reproduce ușor, pe care pot să-l prescurteze în mesaje sau în hashtag-uri. Iar cei care stau în spatele EC au reușit asta cu brio!

logo electric castle

2. Logistica

Au fost peste 11000 de oameni la corturi. Cu toate acestea, în fiecare zi am putut face un duș cald și nici nu am așteptat prea mult la coadă pentru a mă spăla pe dinți. Organizatorii au amenajat un camping fără cusur. Mai mult, atunci când a venit ploaia și situația a devenit noroioasă, au fost foarte operativi și au adus niște paleți pe care se putea trece fără a te murdări (că odată ce ajungeai la Main Stage și auzeai muzica, te activai și dansai în ploaie și-n noroi uitând de orice… asta e altă poveste!).

campul electric

3. Comunitatea de electrici

Cei care participă la festival sunt electrici, atmosfera e electrică, castelul este electric… e o mândrie să fii unul dintre electrici! Iar asta face dintr-un festival mai mult decât un eveniment, face o comunitate. Iar despre importanța comunităților am scris cu altă ocazie.

electric

4. Oamenii

La Electric Castle vin oameni frumoși. Fiecare e în filmul lui, cu stilul lui, cu muzica lui. Singur sau în gașcă. E liber. În  plus, dacă nu ai bani sau timp să-ți vizitezi prieteni pe care nu i-ai mai văzut demult, hai la Electric Castle! Toată lumea e aici! M-am întâlnit cu Radu din Suceava, cu Jenna din Londra, cu Dan din Tulcea și cu Ralu din Sebeș. Da, știu, Sebeșul e la o aruncătură de băț, dar am stabilit că la mine și la Ralu șansele de a ne întâlni cresc direct proporțional cu distanța față de casă. Chiar și artiștii sau VIP-urile prezente sunt la fel ca oricare alt participant, se pierd prin public, iar dacă cineva îi recunoaște îi răspund zâmbind.

laura cosoi

5. Digital

Electric Castle are aplicație în Apple Store ce te ajută să-ți stabilești programul (la ce scenă să fii, la ce oră, în ce zi). Pe pagina de Facebook (foarte bine pusă la punct, de altfel), găsești aplicațiile de Instagram feed și Mixcloud. De site nu mai vorbesc: ușor de navigat, curat, actualizat! Biletele le puteai achiziționa foarte ușor, online. În anul 2014, ori ești în ton cu marketingul digital, ori nu are rost să speri la un festival mare.

tickets electric castle

6. Voluntarii

Cică s-au înscris vreo 600 de voluntari, din care s-au ales 200. Nu am văzut patrule de polițiști care se plimbau nepăsători prin festival, în schimb am văzut foarte mulți tineri zâmbitori, cu tricouri roșii pe care scria ”Hello” sau ”Ask me”. Acest lucru face evenimentul mult mai prietenos, iar pe noi, pe participanți, mult mai fericiți și mai ”neîngrădiți” să fim acolo.

electric

7. Locația

La cercetași îl numim ”cadru simbolic”, în cărțile de specialitate se numește ”valorificarea potențialului cultural al zonei”. Ideea e aceeași: folosește-te de locația evenimentului pentru a crea o poveste, pentru a aduce un plus evenimentului. Spre deosebire de Blaj aLive, cei de la Electric Castle au folosit din plin castelul lui Bannffy! Labirintul grădinilor sălbatice era o oază de răcoare, prin sălcile mărginașe se pierdeau hamace, clădirea principală făcea o acustică excelentă scenei, iar grajdiurile găzduiau un silent party. Fosta moară era atelier pentru DJ aspiranți, pe când intrarea principală adăpostea biroul staffului.

banffy ec

8. Detaliile

Dacă meseria ta are de-a face cu evenimentele, nu ai cum să nu admiri detaliile care fac din Electric Castle mai mult decât doar un festival. Sunt acele ”nimicuri” fără de care evenimentul s-ar desfășura la fel, dar în care se investește totuși pentru o experiență specială. Iar printre exemple aș număra culoarul de eprubete colorate, tuburile luminoase din grădini, decorul de la The Mill, rețeaua de hamace sau faptul că la răsărit se cântă Bolero.

eprubete electric

9. Dirt on fire

La Electric Castle nu ai cum să te plictisești. Și implicit, nu ai cum să dormi. Asta pentru că sunt atâtea atracții. Iar pentru mine, marea revelație a fost Dirt on fire, concursul de dirt jump sprijinit de Burn. Nu știu cum s-a făcut de am ajuns în primul rând la spectatori. Și acolo am rămas: la antrenamente, apoi la calificări, apoi la semifinale și finale. Incredibil! Știți vorba aceea cu ”Când o zbura porcul?”… ei, la Electric Castle, am văzut cum zboară bicicletele! De necrezut ce pot face sportivii aceia în aer. Dar mai ales de necrezut cât de rapid și nonșalant se ridică după o căzătură așa zdravănă.

elctric mtb

10. Muzica

Am lăsat muzica la ultimul punct pentru că e ceva la care te aștepți la un festival. Totuși, line up-ul de la Electric Castle a fost net superior altor festivaluri. Oricine a găsit ceva de ascultat: electronică, reggae, hip-hop, drum&bass… tânăr sau experimentat, obosit sau hiperactiv, nu aveai cum să nu te lipești de un ritm.

10505460_597346097046803_4288803787108840407_n

Ar mai fi multe de scris, dar cel mai bine să vă cumpărați bilete pentru ediția din 2015 și să vedeți cum este. La cât de bine se mișcă organizatorii, nu m-aș mira ca în nici 2 luni să le pună în vânzare!

Iar în încheiere, o voi parafraza pe Cris: ”Oare s-ar fi gândit vreodată baronul Banffy că în curtea lui se vor da asemenea chefuri?!”

 

Photo credit: Pulka Tudor, Adrian Varzaru, facebook.com

2 thoughts on “10 motive pentru care Electric Castle e cel mai tare festival din România

  1. uff… cand am vazut asa un titlu pozitiv, chiar speram să citesc ceva nou, nu doar o înșiruire de prime impresii pe care le-am trăit de muuuuuuuuuuuuult, cand am fost si eu la primul festival „mare”.. Dragă Iulia, din Alba Iulia, ești o scumpă cum te bucuri tu că ai învățat primele litere ale alfabetului, dar se cam vede că nu esti circulată pe la festivaluri. Nu zic că EC nu rulează, dar să zici că e cel mai tare festival din România e ca și cum ai spune că ti-ai atins apogeul cultural-muzical la vârsta de 8 ani. Mai umblă, mai vezi… vara asta în românia e plin de mega-festivaluri care merită chiar dacă nu sunt mediatizate pe toate gardurile.. nu mă ocup de niciunul, de-aceea nu o să fac recomandări. take a challange si alege-ti unul de care nu ai mai auzit, în mijlocul naturii. sunt pozitiv că îl vei găsi, atât la propriu cât și la figurat 😀 pace!

    1. Dragă Manga,

      Mă bucur că ai avut răbdare să citești până la final, așa poate ai văzut că muzica am trecut-o ultima. Nu sunt consumator înrăit de astfel de festivaluri (deși am fost și la cele mediatizate ”pe toate gardurile” și la cele ”în mijlocul naturii”… poți căuta pe blog și alte recenzii dacă vrei). Totuși, sunt consumator de evenimente de calitate. Și nu am cum să nu admir că în România s-a făcut un eveniment de calitate. Da, știu, mult tam-tam… dar pe mine asta mă atrage, căci lucrez în marketing și îmi place să învăț de la cei care știu să facă cel mai bun ”tam-tam”. Dacă te uitai în publicul de la Electric Castle, vedeai că mulți au venit acolo doar pentru spectacol. Și spectacol au avut. Iar când publicul primește ceea ce cere, eu îl consider un eveniment de succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *