Cetatea pulsează jazz

Parcă nu ești în Alba Iulia… parcă nu ești nici în România! Muzică jazz. ”La creme de la creme”. Decor de catedrală gotică și arcade în stil brâncovenesc, iar picioarele bat ritmul pe dale de piatră. Este Alba Jazz Festival!

Am loc în primul rând. Răsfăț! Hipnotizantă ordinea haosului de note dirijată de saxofon. Fetele de la 3 O’Clock sunt revelația serii. Urmează un trio format din Mircea Tiberian, Nadia Trohin și Cătălin Milea.  Nici nu îmi dau seama cum se derulează piesele. Pianul Lipatti este stăpânul scenei. Din cei prezenți, unii ascultă și își amintesc de tinerețe, alții ascultă și visează la tinerețea celor dintâi. Toată lumea însă pulsează muzica: cetatea pulsează jazz.

Totuși, n-ai cum să nu te abții să nu remarci cât de rari sunt spectatorii. Pe finalul concertului, au rămas doar două rânduri de oameni și încă o mână de ei împrăștiați pe la mese. Jazzul nu are lipici la prea mulți albaiulieni. Și din acest motiv, orașul nostru nu va fi niciodată capitală culturală sau vreun pol de interes pentru artiști. Pentru că aici lumea preferă șlagăre contemporante de la radio ”Taxi du-mă unde vrei, oriunde-aș merge știu bine că va fi ok!” și nu versurile cântate live ”Mână birjar și du-mă-n noapte, tot mai departe, oriunde-ai vrea!”.

Poate ne-am născut prea târziu. Poate visăm și noi la tinerețea celor dintâi…

Mâine sunt alte planuri. Nu voi ajunge la jazz, însă vă recomand concertele cu drag! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 1 =