Cum s-a văzut Alba Iulia City Race prin ochii alergătorilor

Alba Iulia City Race. Prima ediție. 15 martie 2014, ora 10:00.

Semnele bune în organizarea concursului au apărut încă de la mediatizarea lui. A fost făcută “ca la carte”: promovarea a început cu câteva luni în urmă, competiția s-a bucurat de un logo inspirat, afişe, un ambasador pe măsură (Anamaria Brânză) și, în general, o comunicare foarte bună cu viitori participanți, încă dinainte ca aceștia să se înscrie. Și aici mă refer inclusiv la antrenamentele oficiale, care s-au organizat atât pe soare, cât şi pe ploaie sau pe zăpadă.

Nici la ridicarea kitului de participare nu am fost dezamăgită: voluntari amabili, kit complet, hartă explicită a traseului pe care îl urmam. A fost și o drăguță expoziție de caricaturi cu temă de alergare, dar mai ales a fost forfota aceea de sportivi pe care o întâlneşti doar la evenimente de profil. Îți venea să stai cât mai mult acolo!

Cel mai frumos este însă dimineaţa întrecerii. Cum creştea inima în noi când, conducând spre Piaţa Cetăţii, vedeam orăşelul nostru plin de alergători. Mecca sportului în acea zi era inima Cetăţii Alba Carolina, şi toţi se îndreptau într-acolo. Piaţa, plină de oameni: alergători, organizatori, susţinători, presă şi oficialităţi. Era ceva în aer. Era euforia concursului, dar mai era ceva: era frumosul nostru orăşel care zumzăia de oameni frumoşi, zâmbăreţi, în formă şi, mulţi dintre ei, prieteni de-ai noştri! Aşteptând startul, m-am trezit înconjurată de atâţia cunoscuţi, de parcă acel concurs ar fi fost organizat pentru ca noi, cei ce ne vedem atât de rar, să avem ocazia să socializăm în mediul în care ne place cel mai mult!

Startul s-a dar aşa cum doar într-o cetate bastionară se poate da: nu cu numărătoare inversă, nu cu confeti ci, după cum se vede şi mai jos, cu tunul!


M-am înscris la proba de cros. Pentru prima competiție a anului, 10 km de alergare montană erau suficienți. Traseul foarte bine marcat, cu bandă, cu indicatoare dar şi cu voluntari în puncte cheie. Vremea a fost peste aşteptările tuturora, doar vântul ne-a provocat fizic. Autorităţile au făcut o treabă excelentă în controlarea traficului: drumurile închise pentru maşini, iar pietonii erau lăsaţi să treacă doar când pe drum nu era niciun concurent.

Am finalizat în 1:04:30, un timp ce m-a mulțumit, dar mă motivează totodată să mă antrenez mai mult pentru concursurile următoare. Locul 17 la feminin, locul 89 la general.

Pot să afirm cu tărie că a fost unul dintre cele mai bine organizate evenimente la care am participat, iar faptul că orașul meu preferat l-a găzduit m-a făcut să mă simt, încă o dată, mândră că sunt Iulia… din Alba Iulia!

La aceste concursuri, dai tot ce ai mai bun din tine, iar când fizicul spune că nu mai poate, atunci alergi cu psihicul. Primeşti o medalie la final, pentru că toţi cei ce termină o asemenea cursă sunt câştigători. Dar dincolo de toate acestea, la Alba Iulia City Race au fost momente pe care le-am trăit şi cu sufletul. Unele dintre acestea, mai jos. Vă invit să vedeţi şi pozele, să citiţi şi textele, pentru a înţelege de ce participăm noi la astfel de evenimente:

Bucuria de a trece linia de finish
Participanţii ştiu că nu e vorba de cine câştigă, e vorba de echipă, de prietenie, de a face mişcare pentru a te simţi bine. Concurezi cu tine însuţi, cu nimeni altcineva. 
Vârsta nu este un handicap pentru a alerga, din contră, este un motiv pentru a te bucura mai mult de reuşită! 
Să alergi şi să ai lângă tine pe cel sau pe cea care te poate motiva cel mai bine. 

O  semimaratonistă ajunge aproape de finish. Fiul eu, o mogâldeață de nici 2 ani, îi iese in cale. Se oprește, îl ia în brațe, și termină cursa așa, în echipă.

Un el și o ea nu se cunosc, dar pe ultima sută de metri sunt la egalitate. Ambii sprintează, deși au alergat 21 km. Niciunul nu reușește să treacă în față. Cu doar un metru înainte de final, el se oprește, face o reverență, și o lasă pe ea prima.
Şi un ultim moment de care poate orice alergător se bucură cel mai mult, căci suntem oameni şi suntem, fără să vrem, puţin egoişti: bucuria de a termina tu cursa

Foto: Pro Alba

Pinterest

One thought on “Cum s-a văzut Alba Iulia City Race prin ochii alergătorilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 4 =