Printre ierburi de Provence

Am ajuns în Avignon şi Gabi ne-a aşteptat la autogară. Gabi e una dintre acele uber cool verişoare ale mele care acum locuieşte în sudul Franţei şi care s-a oferit să ne cazeze. Stă la etajul 4 al unui bloc chiar la ieşirea dintre zidurile fortificate. Pe terasa plină de roşii în ghiveci (aşa, să se vadă că a crescut la casă cu grădină!) am servit un mic dejun tipic fraţuzesc: des croissantes, des pains au chocolat, de la confiture, du beurre, du pain et du cafe… Altfel spus pită cu unt şi cu dulceaţă, şi cu nişte cornuri calde pe lângă… dar e atât de bun când o spui în franceză!
Poză cu dedicaţie pentru Vărul Ciocan, pentru că nimeni nu iubeşte cafeaua băută la Gabi mai mult decât el

Andreea a capitulat şi a adormit pe canapea, eu şi Gabi am pornit în descoperirea Avignonului. Fascinant oraş! Minunate magazine. 
Ierburi de Provence la ele acasă  
Încă un obicei sănătos: bicicletele pe care le poţi lua şi le poţi lăsa oriunde în oraş. Bun mod de a încuraja transportul pe două roţi! Prima jumătate de oră e gratuită.

 

Ăştia-s de-ai noştri… dar cântă bine!
Ne-am întors acasă şi am pornit spre sud, spre un oraş pe vârf de munte numit Les Baux de Provence. Ai fi zis că numele e derivat de la ceva frumos (beau înseamnă frumos în franceză iar locul era într-adevăr minunat). Am citit apoi că vine de fapt de la bauxită, pentru că acolo erau galerii unde, pe vremuri, se extrăgea bauxita. Acum acele galerii au fost transformate într-un spectacol tridimensional de lumini şi proiecţii, unde am fost şi noi şi am rămas mute de uimire. 

Domnişoarele din Avignon şi Alba Iulia

  

Am fost şi la o expoziţie de fotografie. Subiectul: cai şi transhumanţă

Figurinele sunt tradiţionale pentru această zonă
🙂

Se poate fără lavandă?!
Carrieres de Lumieres

 Ce îmi place mie la francezi e că sunt foarte “mot a mot”: ce spun aia e. Aşa că o afacere la ei se numeşte exact după obiectul ei de activitate:

Biscuiterie – locul unde se vând biscuiţi
Glacier – locul unde se vinde îngheţată şi Creperie – locul unde se vând clătite

Chapellerie – locul unde se vând pălării
Iar acest loc ar trebui să se numească Oursonerie – pentru că era plin de ursuleţi care ieşeau pe uşi şi pe geamuri

 De acolo am mers în Sain Remi de Provence, un alt sat în care îţi vine să rămâi pentru totdeauna. Locul a găzduit mai marii pictori impresionişti, şi nici nu e de mirare că aveau atâta inspiraţie în penel cu o aşa atmosferă. Aici am descoperit câteva dintre locurile pe care Van Gogh le-a reprodus, dar şi casa în care s-a născut Nostradamus. Tot aici, am descoperit o minunată clătitărie cu produse aşa cum numai francezii ştiu să le facă!


Oaree… ar trebui să rămânem aici?
Măsuţa de la micul local unde am servit cina

One thought on “Printre ierburi de Provence

  1. Acum m-am prins si eu de ce un “entusiasme'” antreprenor francez de prin terre du Alba Iulia si-o pus numele la firma “Avec du chevre”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *