Păpuşa de porţelan cu chipul ciobit

Am intrat în sfârşit în Hotelul Continental din Cluj Napoca. Nu mai aparţine de lanţul dlui Enache de ceva ani. Din ce citeam în presă, a fost scos la licitaţie, fiind în proprietatea unui om de afaceri din Alba Iulia ce avea ceva fraude la activ.

Îmi doream să-l vizitez de când am văzut cum s-a transformat Grand Hotel Continental: o bijuterie antichă şlefuită cu măiestrie.  Am ajuns înăuntru graţie unui târg de “vintage”. Pun ghilimelele pentru că nu era în întregime din acela adevărat. Standurile puţine, unele dintre ele aveau doar haine cumpărate de la second hand, foarte puţine dintre ele din ani mai vechi de 2000. Altele erau fericit îmbunătăţite cu creaţii ale unor artişti tineri (mi-a făcut plăcere să o revăd aici pe Mihaela Chiorean). Hotelul mai găzduia şi două expoziţii de fotografie, una dintre ele chiar foarte bună.

Dar să mă întorc la Continental.Locaţia era ce mă aşteptam: o clădire în stil ecletic cu decoraţiuni bogate, culori vii, candelabre impunătoare şi săli de volume impresionante. Am aflat că se numea New York şi parcă îmi amintea puţin de clădirile de început de secol XX de pe Park Avenue. Am vizitat doar parterul, care era, pe vremuri, o cafenea literară. Se spune că aici şi-ar fi băut ultima cafea Octavian Goga în drum spre Ciucea. Dar, tot conform aşteptărilor, locaţia este în paragină. Frumoasele culori de pe pereţi se decojesc, acoperişul din sticlă e spart, oglinzile sunt împodobite cu graffiti. Valoarea estimată este de 14 milioane de euro, astăzi. Dar nu e ca un vin vechi la care preţul creşte pe măsură ce trece timpul. Din lipsă de fonduri, clădirea va continua să se degradeze şi probabil va sfârşi la o valoare foarte mică, dacă nu chiar negativă.

Ce mă surprinde e faptul că în 2005, Continental Hotels a propus mai multe planuri de renovare însă niciunul nu a fost aprobat de Comisia de Monumente Istorice. Clădirea a fost aşadar vândută. Totuşi, puţin timp după, locaţia avea toate avizele necesare pentru a fi transformată în mall de lux. Vrajă, vrăjitorie!

Cupola de la intrare

Cristina şi expoziţia de fotografie

Sala mare

Cam aşa arată pereţii

New York

Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 10 =