Încă un spectacol memorabil marca Tudor Gheorghe

“Cine-a văzut broască să se-nece în baltă şi lăutar fără cravată?”

Cu asta a început Tudor Gheorghe în această seară spectacolul…. şi în glume a ţinut-o timp de două ore. Un concert atipic, aşa cum doar acest Sean Connery de România ştie să facă. Unii îl numesc stand up muzical, alţii îl numesc concert cu temă. Eu îl văd ca pe un spectacol adevărat.

Maestrul a deschis cu fragmente de muzică lăutărească. Din aceea adevărată, cu ţambal şi contrabas, scrisă la mijloc de secol 19. Pentru că la rădăcini, maneaua e de fapt un cântec de dragoste de origine orientală. A pus apoi pe scenă o orgă, ca alea de la nunţi, şi-a rebotezat pe omul de la vioară ca “Liviu Taifun” şi, pe versuri compoziţie proprie, a săvârşit inimaginabilul: a interpretat o manea de Taraf TV cu toate elementele caracteristice. Lacrimi de râs curgeau şiroaie pe obrajii spectatorilor. A urmat o incursiune prin toate regiunile României cu muzica specifică şi iar un moment de satiră la adresa postului Etno TV. De această dată însă, muzica populară comercială. Exagerat de ridicol sună în comparaţie cu toate partiturile cântate mai devreme. Şi cu toate astea, posturile mai sus amintite sunt unele dintre cele mai urmărite posturi de muzică.

Cred că oricine ar trebui să fie obligat să meargă la un astfel de spectacol pentru a-şi da seama de porcăriile muzicale ce ne sunt servite. La fel cum încurajez pe oricine să plece într-o ţară mult mai dezvoltată, să stea acolo cel puţin 3 luni, şi apoi să se întoarcă şi să spună la alţii că lucrurile ce ne lipsesc cel mai mult nu sunt maşinile de lux sau salariile în monede valoroase. Sunt optimismul, bunul simţ şi responsabilitatea!

2 thoughts on “Încă un spectacol memorabil marca Tudor Gheorghe

  1. Da Iulia, desi nu am fost plecata din tara pentru o perioada mai lunga de timp, sunt de acord cu tine. Romanului ii lipseste optimismul, fata aceea zambitoare si deschisa, curajul de a face lucruri frumoase si de calitate, de a se implica si unora le lipseste bunul simt pentru a aprecia valorile adevarate. Puse asa, unele langa altele suna ciudat pentru ca inca suntem o societate dezechilibrata. Ma bucur ca impartasesti parerile tale cu noi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 4 =