Cine nu are istorie, să-şi inventeze!

Cine nu are batrani sa-si cumpere, cine nu are istorie sa-si inventeze!

As pune Washington DC pe lista locurilor mele preferate pentru ca stie cum sa se vanda. Nu au clăditri ce dăinuiesc de câteva secole ca în Europa dar ştiu cu ce să compenseze. Orasul e impanzit de muzee, cele mai multe gratuite. Si absolut fiecare regizat in asa fel incat tine vizitatorul interesat si implicat.

Luni am fost iar in capitala. Am inceput cu Muzeul Postei. Diligente, trenuri si camioane moderne, in toate te puteai urca si experimenta cum e sa fii postas in diferite secole. Filme, jocuri si sarade, plus un magazin de suveniruri foarte bine aprovizionat. Colectie de timbre din intreaga lume (3 sertare dedicate doar Romaniei!) si curiozitati din lumea filatelica. Dar cred ca ce e cel mai important e ca iti trezeste cheful de a scrie scrisori. Ne-am cumparat timbre de aproape 20 de dolari si planuim o corespondenta intensa cu tara in viitor. Aşa se menţine poşta în viaţă!
Al doilea muzeu a fost cel al Holocaustului. Fusesem la el inainte dar m-a impresionat atat de mult incat am dorit sa il revad. Au acolo o expozitie permanenta cu “Jurnalul lui Daniel”. Un copil evreu care a ajuns din familia calduroasa intr-un lagar de concentrare. Mergi in casa lui, te poti juca cu mingea si creioanele lui, tragi cu ochiul pe unde se juca. Apoi apare “steaua galbena”, magazinul parintilor lui este inchis, in parc are voie sa stea doar pe bancile rezervate exclusiv evreilor. Ultima camera era o simulare a lagarului, cu pamant rece pe jos, sarma ghimpata şi temperatură scăzută. Îşi atinge şi acest muzeu scopul: ne face să întelegem atrocităţile prin care evreii au trecut în acea perioadă. Şi asta apelând la toate simţurile pe care un om le are.

Am făcut apoi un tur al memorialelor. Încă o dovadă că ştiu să-şi capitalizeze istoria. Statui megalomanice în locul catedralelor gotice de pe bătrânul continent.

Muzeul Holocaustului

Timbre româneşti

Tren poştal

Memorialul Martin Luther King

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *