Comunicat de presa – Festivalul Luminii

Festivalul Luminii – Bucuresti , 7 decembrie 2008, ora 18:00

Deconecteaza-te de la Bucuresti in mijlocul lui

Se spune ca cel mai simplu mod de a te linisti si a-ti gasi pacea interioara este sa privesti o lumanare. Imaginati-va cum v-ati simti sa aveti in jur 8000 de lumanari… Prin Festivalul Luminii se doreste redescoperirea valorilor neglijate de societatea contemporana. Cum se va face acest lucru? Se vor amplasa pe aleea principala a parcului Carol din Bucuresti nu mai putin de 8000 de lumanari in gulgute. Orice locuitor al capitalei poate fi participant, singura regula pe care organizatorii o impun este sa nu se foloseasca blitzul aparatului de fotografiat.

Locatia aleasa de este aleea principala din parcul Carol (langa statia de metrou Tineretului). Lumanarile vor fi aprinse incepand cu ora 18:00 si vor arde timp de aproape trei ore. In spatele acestui eveniment sta Organizatia Nationala “Cercetasii Romaniei” (ONCR). Fondurile necesare au provenit din campania de blogvertising organizata de clickio.ro in toamna anului 2007. In cadrul acestui concurs, ONCR a primit cele mai multe voturi, suma castigata fiind oferita de www.marketonline.ro.

Dar ce este aceea o gulguța? Gulguța este o cutiuta realizata in urma procesului de
flaxurare a hartiei. Acest proces implica o serie de indoituri, nu foarte multe si nici
foarte complicate, dar care sa permita mai apoi plierea hartiei in asa fel incat cu putin
scotsch sa se realizeze aceasta cutiuta: GULGUTA! Ambii termeni, “a flaxura” si “gulguța” au fost inventati de echipa de la Cluj in 2005, cand a avut loc prima editie a festivalului. Fiind un concept cu totul nou, ei au folosit aceste cuvinte pentru a ridica interesul potentialilor participanti. Si au reusit, dovada fiind faptul ca festivalul este la a patra editie in Cluj si in acest an va numara 12000 de lumanari. “De origami am auzit toti. Dar de gulgute nu a auzit nimeni!”, spune Cristi Moldovan, coordonatorul national al festivalului.

Tema centrala a evenimentului va fi “Frumusetea lucrurilor marunte”. La intrarea in parc, fiecare vizitator va primi cate un semn de carte pe care va fi inscris un citat ce are scopul de a-l introduce in atmosfera. Tot pe aceasta idee se va organiza o expozitie de fotografie, precum si alte activitati artistice. Unul dintre obiective este promovarea artistilor tineri. Un moment important il reprezinta jongleriile cu foc, realizate de ArtFusion. Acestea vor incepe la ora 19 :30 si vor dura o jumatate de ora. Programul va include si piesa de teatru « Alba ca zapada » jucata de trupa InDart, animatie stradala sustinuta de organizatia ArtFusion si un colt al povestilor. Pentru a trece peste frigul de afara, vizitatorii vor primi un ceai fierbinte, oferit de ceainaria Serendipity. Cercetasii au primit un sprijin important si de la organizatia Rotaract.

Organizatorii au inceput sa construiasca gulgute cu trei saptamani in urma. “Am facut 300 de gulgute cand am mers de la Bucuresti la Alba Iulia si inapoi. Mai fac si pe la cursuri sau acasa, cand ma uit la televizor”, declara Oana, o membra a echipei. La sfarsitul festivalului, adica duminica la ora 20:00, participantii vor fi invitati sa isi scrie impresiile pe o gulguță uriașa construita din plexiglas. Tot atunci, fiecare va fi invitat sa adopte o gulguța, adica sa o ia cu el acasa. Cele ramase vor fi stranse si reciclate. De mentionat faptul ca pentru cele 8000 de cutii nu s-a cumparat hartie. Ele au fost construite doar din hartii reciclate.

Proiectul va fi unul sincron, ceea ce presupune ca la aceeasi ora, in 9 orase diferite din tara, se va intampla acelasi lucru. Celelalte orase in care se organizeaza festivalul vor fi Cluj, Targu Mures, Miercurea Ciuc, Oradea, Timisoara, Târgu Jiu, Tulcea si Suceava.

In concluzie, toti cei ce vor sa se deconecteze de la rutina sau stresul de zi cu zi sunt asteptati duminica, 7 decembrie, incepand cu ora 18:00, in Parcul Carol. Vom redescoperi impreuna frumusetea lucrurilor marunte!

Programul festivalului:
17:00 – 18:00 – aprinderea gulgutelor
18:00 – 18:45 – concert muzica folk pe scena de la capatul Aleii Principale
18:45 – 19:30 – piesa de teatru “Alba ca zapada” pe scena. In paralel, in alte doua scene improvizate se va canta la chitara, voce si flaut. De asemenea, se va servi ceai cald.
19:30 – 20:00 – jonglerii cu foc
20:00 – 20:30 – stingerea gulgutelor. Participantii pot lua acasa cate o gulguța. De asemenea, ei vor putea semna “gulguța uriașă”

Locatie Parcul Carol:
Piaţa Libertăţii – str. general Candiano Popescu – Calea Şerban Vodă – str. Cuţitul de Argint – str. dr. Constantin Istrati
Se ajunge cu tramvaiul (15, 23) dinspre Autogara Filaret sau pasajul Marasesti. Cu metroul, se coboara la statia Tineretului.
Mai multe detalii despre acest parc aici:
http://metropotam.ro/Parcuri/loc5431600076-Parcul-Carol/

Poze de la editiile trecute aici

Contact:
www.festivalul-luminii.ro,
contact@festivalul-luminii.ro

Coordonator Bucureşti:
Irina Opincaru
Email: irina.opincaru@scout.ro
Tel: 0731 30 ONCR

Responsabil Media Bucuresti:
Iulia Guş
Email: iuliagus@yahoo.com
Tel: 0743 682 045

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 5 =