Cercetașii României au sarbatorit Ziua Unirii printrun tricolor uman


Aproape 500 de cercetași au fost în ultimele 4 zile la Alba Iulia pentru cea de a unsprezecea ediție a Festivalului Național „Unitate și Prietenie”. Organizatorii au fost cei de la Centrul Local „Axente Sever” Alba Iulia, ce s-au bucurat de sprijinul Prefecturii Alba, a Primăriei Alba Iulia, și a Consiliului Judeţean Alba. Participanții au fost din toată țara: de la Tulcea la Timișoara și din Iași spre Craiova, toate regiunile și-au trimis reprezentanții. In total, 27 de centre locale au strigat „Prezent!”.

După trei zile în care cercetașii au participat la diverse ateliere cuprinzând 7 arii de activitate. Cei ce au căutat aventura au putut concura la un campionat de pac-pac, să înveţe tehnici de alpinism sau de prim ajutor. Pe cei cu spirit artistic i-au așteptat lecţii de dans, de teatru sau de origami. S-au organizat excursii la Râmeţ și la Câlnic, precum și o vizită la centrul de plasament de la Sâncrai. Au existat și activități ce au pus accent pe aniversarea Marii Uniri, cercetașii descoperind trecutul orașului și vieţile marilor români care și-au pus o amprentă în istoria ţării. Sâmbătă fiecare centru și-a prezentat activitatea în cadrul unui mare târg, organizat între zidurile cetății vauban. Duminică seara a avut loc festivitatea de închidere. O festivitate cum numai cercetașii știu să facă: premii, torțe, teatru, cântece și multă animație, vitală împotriva frigului de afară. Sanțurile cetății au răsunat atunci de versurile imnului lor: „Unitate, prietenie/ Asta e cercetășie/ Ne unim și mergem înainte.”

Cu toate acestea, festivalul s-a încheiat cu adevărat doar pe 1 Decembrie. Asta pentru că cercetașii nu au vrut să plece din Alba Iulia fără a marca cei 90 de ani de la Marea Unire întrun mod cu totul și cu totul unic. La ora 09:30, ei s-au adunat în șanțurile cetății având fiecare câte o coală de carton colorată în roșu, galben sau albastru. Acolo, s-au aranjat în forma numărului 90. La un singur semnal, cei 216 cercetași au ridicat cartoanele deasupra capului, formând cel mai mare tricolor uman pe care Orașul Unirii l-a văzut. „Acum chiar că suntem o parte din Unire”, a spus unul dintre cei ce au format imensul 90.

La ora 17:00, tot pe 1 Decembrie, a avut loc un alt moment deosebit. În fața Catedralei Reîntregirii, ceretașii au scris din nou 90, de aceasta data cu ajutorul torțelor.

Ar mai fi multe de spus despre acest festival, dar cea mai grăitoare opinie e cea a participanților, care promit că anul viitor se vor întoarce în număr și mai mare. Drept răspuns, organizatorii le promit chiar mai multe surprize și poate, un festival mai lung.

Echipa „Unitate si Prietenie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + 8 =