Festivalul – la final

A scris pe afis, au vorbit la radio, au aratat pe posturile TV: Cercetasii Romaniei partenerii Festivalului Cetatilor Dacice. A fost premediatizare buna… pacat de ce a fost la fata locului! Din fericire, doar noi am simtit aspectele negative ale organizarii. Din exterior, festivalul a parut fara scrupule!
Cercetasii au ajuns de vineri. Locul de camp a fost aproape de drum, dar de acolo pana in poiana trebuia sa trecem de ceea ce a fost numit “Gradinile Semiramidei”. Un fost teren de vita de vie de unde a fost scoasa via dar butucii au ramas. La fel si sarmele de la spalieri care ni se agatau de picioare alaturi de ciulini. Locul drept dar avea doua mari inconveniente (in afara de ceea ce am mentionat mai sus). Nu era rau in apropiere sau sursa de umbra. In schimb ne-au fost furnizate lemne suficiente sa facem un catarg suspendat, spalator de vase, umbrar si alte constructii de camp. Tot cercetasii au construit “rugul lui Zamolxe”… cel mai mare foc de tabara la care am participat!
A doua zi am fost in hike. Estimarile noastre legate de distanta au fost putin eronate. Speram ca tot traseul sa nu ia mai mult de 4-5 ore. Exploratorii au pierdut 6 ore, temerarii vreo 9. Obiectivul era Piatra Craivii, o stanca vrajita. Nu e prima oara cand ni se intampla asta. Cu cat ne apropiam mai mult, cu atat parea mai departe. Si in plus, de cate ori o pierdeam din vedere, aparea in alta directie. Poate nu se vroia cucerita. Dar am cucerit-o! Si atunci Zamolxe si-a trimis blestemul sau binecuvantarea asupra noastra. O ploaie rece de vara. Ne-a racorit dar ne-a si udat complet. Dar macar pielea e impermeabila! Seara a fost concert, meci, bere, mici si film. Deci tot ce ii place romanului!
Duminica au fost competitiile intre daci. Locatia: stadionul “Reiciur”. Asa am aflat si noi ca de fapt Cricaul nu are hipodrom, acela e stadionul satului.Toti concurentii din toate cetatile din judet imbracati in costume de daci si intrecandu-se in concursuri ca aruncatul bolovanului, stafeta cu oaia in spinare, catarare pe par, etc. Te simteai mandru ca esti roman, ca ai pe daci ca stramosi. A castigat Cricaul. Si se spune ca nu a fost blat!
Se spune ca pe Piatra Craivii ar fi inmormantat capul lui Decebal. Daca e asa, l-au ascuns tare bine! Noi abia am vazut cateva pietre taiate mai geometric, semn ca acum 1900 de ani cineva a lucrat cu dalta acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *